Новини и инициативи

АПРИЛ 2024 - Кампания за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма


28 Мар 2024
Познавате ли човек с аутизъм? smiley Питате ли се как да го опознаете? yes
Месец април ви предоставя възможност да се информирате по въпросите на аутизма. 
Следете Рубриката "Аутизмът - факти и числа" и Рубриката "Аутизмът - част от мен" в нашата Facebook група

Уебинари за родители


01 Фев 2024

През 2023 г. специалисти от ЦСРИПАС по проект на БАЛИЗ "По-силни заедно" разработихме и проведохме 6 уебинара за родители на деца и младежи над 16 г. възраст, свързани с развитието на умения и самостоятелното и продкрепено вземане на решение. 

Благодарим на всички участащи родители за споделените преживявания, размисъл и опит! 

Клинични интервизии за специалисти


24 Яну 2024

През 2023 г. Сдружение "Асоциация Аутизъм" с подкрепата на БАЛИЗ организира и проведе 5 групови клинични интервизии за професионалисти, работещи в социалните услуги за деца и/или лица с интелектуални затруднения и проблеми в развитието. 

Бяха много ползотворни срещи както за обмяна на опит и контакт между специалисти от различни социални услуги, така и за повишаване нивото на професионално развитие и подкрепа. 

Благодарим на всички участващи! smiley


28 Сеп 2023

Финализираме още една календарна година и маркираме още един успешен проект yes. Споделяме с вас последния от поредица уебинари за родители, засягащи темата за психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на човека с аутизъм и неговите близки, които специалисти от Сдружение "Асоциация Аутизъм" реализираха през 2022г. с подкрепата на БАЛИЗ и УМБАЛ "Александровска", Клиника по психиатрия.

Линк към уебинар 6 с д-р Гергана Кайрякова, специалист психиатър и детски психиатър, ще намерите тук: 

Човекът с аутизъм през зрелостта - YouTube


28 Сеп 2023

Споделяме ви петия - предпоследен уебинар за родители, засягащи темата за психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на човека с аутизъм и неговите близки. 

Линк към уебинар 5 с д-р Дора Симеонова, психиатър в Клиника по детска психиатрия "Св. Никола" към УМБАЛ Александровска и началник на Стационарно психиатрично отделение за деца и юноши, ще намерите тук: 

Кои умения са от ключово значение за прехода от детството към юношеството и зрелостта - YouTube


28 Сеп 2023

С края на летните приключения wink и подновяване на есенните задължения cool, докато планираме нови дейности и проекти laugh, продължаваме да споделяме с вас нашите уебинари за родители, засягащи темата за психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на човека с аутизъм и неговите близки.

Линк към уебинар 4 с д-р Елена Михайлова, специалист по психиатрия и детско-юношеска психиатрия, ще намерите тук: 

Порастването и сексуалността при хората с аутизъм - YouTube


07 Юни 2023

Продължаваме да споделяме с вас уебинари за родители, засягащи темата за психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на човека с аутизъм и неговите близки.

Линк към уебинар 3 с д-р Дора Симеонова, психиатър в Клиника по детска психиатрия "Св. Никола" към УМБАЛ Александровска и началник на Стационарно психиатрично отделение за деца и юноши, ще намерите тук: 

Как грижите се променят в посока на подкрепа от страна на родителите към юношата през периода на порастване - YouTube


04 Май 2023

Продължаваме инициативата да споделяме с вас уебинари за родители, засягащи темата за психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на човека с аутизъм и близките, които го подкрепят.

Линк към уебинар 2 с д-р Десислава Маслинкова, детски психиатър в Клиника по детска психиатрия "Св. Никола" към УМБАЛ Александровска, ще намерите тук: 

Какви са предизвикателсвата пред родителите на деца в ранна възраст с аутизъм - YouTube

2 Април - Ден за повишаване на информираността на обществото по проблемите на аутизма

2 Април - Ден за повишаване на информираността на обществото по проблемите на аутизма


31 Мар 2023

По случай 2 Април, започваме инициатива, свързана с публикуване на поредица от уебинари. От записите на 6 уебинара, проведени през 2022г., ще може да се информирате по теми, които касаят психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на човека с аутизъм и близките, които го подкрепят. Ще чуете:

  • Как помага детският психиатър 
  • Кои са различните възрастови периоди и как се променя грижата от страна на близките и семейството 
  • Как се случва порастването и развиването на умения при хората с аутизъм 

Уебинарите са водени от специалисти - психиатри за деца и възрастни. 

Провеждането на тематични уебинари и обучения; ежедневната ни работа и контакт с деца, юноши и възрастни хора с аутизъм; срещите с техните семейства и близки, както и с други специалисти, които ги подкрепят... всичко това ни помага да създаваме мрежа от хора, събития и условия за по-добър и достоен живот за хората с аутизъм в България.

Линк към уебинар 1 с д-р Десислава Маслинкова, детски психиатър в Клиника по детска психиатрия "Св. Никола" към УМБАЛ Александровска, ще намерите тук: 

Как помага детският психиатър - YouTube


27 Окт 2022

Темата за психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на човека с аутизъм завършва през месец ноември с шестия, последен уебинар на тема:

"Човекът с аутизъм през зрелостта".

Предварително във формуляр за записване, както и по време на дискусионната част на уебинара, ще можете да зададете своите въпроси към д-р Гергана Кайрякова. Д-р Г. Кайрякова е специалист психиатър и детски психиатър, с богат и дългогодишен опит в болничната и амбулаторна работа. Част е от екипа на Клиниката по детска психиатрия към УМБАЛ "Александровска", практикува и в доболничната помощ в индивидуална практика. Работи активно както с деца, така и с възрастни. По-специални интереси има в областта на развитийната патология, най-вече хиперкинетични, тикови разстройства, както и тревожни при юноши и в зряла възраст.  

Дата и час: 7.11.2022 г., понеделник, 17:00 - 18:30 ч.

Може да направите своята безплатна регистрация тук:

https://docs.google.com/forms/d/11Odl1DRxdUqXAaYwH_wUkQEv3IXOaqMxKzDehmGOAMk/edit

Линкът за достъп до уебинара е:

Join Zoom Meeting
https://us06web.zoom.us/j/87216349562?pwd=ZHZoUktvMHNESWFpZGtJakdMbDh1UT09

Meeting ID: 872 1634 9562
Passcode: 525978

Очакваме Ви! laugh


05 Окт 2022

Темата за психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на човека с аутизъм продължава през месец октомври с нова, много важна тема:

"Кои умения са от ключово значение за прехода от детството към юношеството и зрелостта при хората с аутизъм"

Предварително във формуляр за записване, както и по време на дискусионната част на уебинара, ще можете да зададете своите въпроси към д-р Д. Симеонова, детски психиатър. 

Дата и час: 17.10.2022 г., понеделник, 17:00 - 18:30 ч.

Може да направите своята безплатна регистрация тук:

https://forms.gle/tEEsdqpqy6e4Ys9G7 

Линкът за доспът до уебинара е:

https://us06web.zoom.us/j/87818145091?pwd=Nkl0YUQzVmx5dHNIeFdocTRzTnBMdz09

Meeting ID: 878 1814 5091
Passcode: 228327

Очакваме Ви! angel


08 Сеп 2022

През месец септември продължаваме с четвъртия уебинар по темата за психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на хората с аутизъм.

Темата на уебинара е:
"Порастването и сексуалността при хората с аутизъм"

Ще можете да зададете своите въпроси към водещия, д-р Елена Михайлова.
Д-р Михайлова е специалист психиатър и детски психиатър с над 20 години опит. Извършва диагностика, оценка и лечение на психични разстройства и проблеми. В детска възраст диагностицира и консултира аутистични и други разстройства в развитието. 

Дата: 26.09.2022г., понеделник 

Час: 17:00 - 18:30 часа

Може да направите своята безплатна регистрация тук:

https://docs.google.com/forms/d/1pQd1PGuvJIJCZhsaXGuQF1fTFt0ui4RBfiPfUyWRv40/viewform?edit_requested=true

Линк за достъп до уебинара: 

https://us06web.zoom.us/j/83583252687?pwd=N3RFMWRsaHh5T3dWU2xyT1V0VWwyZz09#success

Meeting ID: 835 8325 2687
Passcode: 611549


01 Сеп 2022

С подкрепата на СЗО, Държавна агенция за закрила на детето и УНИЦЕФ, започваме след дълго обучение предпилотното тестване на "Програма на СЗО за обучение на родители и други лица, полагащи грижи за деца със затруднения в развитието".

В продължение на три месеца и половина, ще приложим обучението като един от екипите, одобрен да прилага програмата. Подготвени сме и очакваме добри резултати и у нас, както в още 30 държави по света.

Реновиране на детската площадка пред Центъра


12 Юли 2022
Щастливи сме да споделим поредното добро дело, което беше реализирано благодарение на нашите приятели от "1 Процент Промяна" laugh.
Каузата им беше реновиране на детската площадка към Центъра. Вдъхновени от картините на деца, потребители на Центъра, които виждат света по свой уникален начин, те ги пресъздадоха на винилите пред Центъра. Заедно създадохме красиво и безопасно пространство за детски игри. 
Празник за децата с кауза

Празник за децата с кауза


27 Май 2022

По повод 1-ви юни – Денят на детето, Лайънс клуб "София Диамант" организира на 28 май 2022 г. (събота) празник за децата под мотото: "Всички заЕдно".

Той ще се проведе в столичната Борисова градина от 11 до 18 ч., а каузата, която обединява организатори и участници, е изграждането на адаптирана спортна площадка за фитнес на открито в Центъра. 

Повече информация за събитието чуйте от разговора на Велизара Тодорова с Ани Андонова - директор на Центъра тук https://bnr.bg.


27 Май 2022

На 1-ви юни в Центъра ще отбележим Деня на детето, като създадем празнична атмосфера, но запазим познатите за децата игри и занимания! Така се надяваме да усетят атмосферата на празника без да им създадем тревога от внезапни промени! laugh

Тези, които вече са пароснали, в групите за социални срещи и разговори ще се върнат в дните от детството през своите лични истории, запечатани в снимки! 


27 Май 2022

През месец юни продължаваме с третия уебинар по темата за психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на хората с аутизъм.

Темата на уебинара е:
"Как грижите се променят в посока на подкрепа от страна на родителите към юношата с аутизъм през периода на порастване"

Ще можете да зададете своите въпроси към водещия, д-р Д. Симеонова.
Д-р Симеонова работи в Клиника по детска психиатрия „Св. Никола“ на УМБАЛ „Александровска“ и е началник на Стационарно психиатрично отделение за деца и юноши. Има интереси в областта на развитийните разстройства, нарушението на активността и вниманието, афективните разстройства и шизофрения с начало в детството.

Дата: 06.06.2022г., понеделник 

Час: 17:00 - 18:30 часа

Може да направите своята безплатна регистрация тук:

https://docs.google.com/forms/d/1M-YVlA8MzAd_7ycZak3LcufX0Jak6pFKwJ4lLzhigoI/edit 
 

Линк за достъп до уебинара: 

https://us06web.zoom.us/j/84139452266?pwd=cHYwRitnMXJ0a01SZmtwdVNyU29Jdz09

MeetingID: 84139452266
Passcode: 054242


02 Май 2022

През месец май продължаваме с втория уебинар по темата за психиатричната грижа през различните възрастови периоди от живота на хората с аутизъм.

Темата на уебинара е:
"Какви са предизвикателствата пред родителите на деца в ранна възраст с аутизъм"

Ще можете да зададете своите въпроси към водещия, д-р Д. Маслинкова,  детски психиатър част от екипа на Дневно отделение, с началник д-р А. Аврамова дм, към Клиника по детска психиатрия "Свети Никола" към УМБАЛ "Александровса", ръководена от проф. Н. Полнарева. Асистент към МУ- гр.София и СУ- гр.София.


Дата: 09.05.2022 г., понеделник
Час: 17:00- 18:30 часа

Може да направите своята безплатна регистрация тук:

https://forms.gle/NhMyhSJrEJB3nB7f7

Линк за достъп до уебинара:
https://us06web.zoom.us/j/81986231807?pwd=VEhROEp0S200Y0c5UFNsU1pkbDVpZz09

Meeting ID: 819 8623 1807
Passcode: 873872


25 Апр 2022

През ноември 2019 г. тийнейджъри и младежи от ЦСРИПАС представиха театрално представление "Училище за живота". Това беше финален театрален продукт на участниците в драма терапевтични занимания към проект по Програма "Социални иновации" към Столична община, осъществен от Сдружение "Асоциация Аутизъм" и Центъра.
Наложените ограничения попречиха представлението да се реализира и на други места пред повече публика, но участниците създадоха своя книга! В нея можете да прочетете за сценария на пиесата, която сами създадоха по време на работата си в група, както и снимки от репетициите и самото представление....
Вярваме, че този чудесен опит за нашите юноши и младежи ще се повтори! 

Ще намерите книгата тук laugh.


01 Апр 2022

Започваме през Април smiley!

Темата на първия уебинар е:
„Как помага детският психиатър. В кой момент родителите могат да потърсят помощ и какво могат да очакват от срещата в кабинета на специалиста“

Лектор: д-р Десислава Маслинкова - детски психиатър, част от екипа на Дневно отделение, с началник д-р А. Аврамова дм,  към Клиниката по детска психиатрия „Свети Никола” към УМБАЛ ”Александровска”, ръководена от проф. Н. Полнарева. Асистент към МУ-гр.София и СУ-гр.София.

Дата: 12.04.2022г., вторник
Час: 17:00- 18:30 часа

Безплатна регистрация може да направите тук:
https://forms.gle/ayVcd1ionHijAm599

Линк за ZOOM:
https://us06web.zoom.us/j/84755308661?pwd=VFN5QThjYlRCSW1MR1ZOM2VkbFk5dz09

Meeting ID: 847 5530 8661
Passcode: 559034


01 Апр 2022

Българска асоциация на лица с интелектуални затруднения (БАЛИЗ), Сдружение „Асоциация Аутизъм“ и Клиника по детска психиатрия „Свети Никола“ към УМБАЛ „Александровска“ организират шест безплатни уебинара за родители.

Включете се laugh!


15 Мар 2022

С удоволствие споделяме предстоящата поява на книгата „Котаракът Бойда и спасяването на Данчо Маминмой”!
Един лев от продажбата на всяка книга ще подкрепи Центъра ни!
Благодарим на създателите на книгата и се надяваме Данчо Маминмой да плени сърцата Ви! laugh 

Издателство "Бойда Пъблишинг"   boydathecat.eu
https://www.facebook.com/boydathecat/
https://www.facebook.com/boydapublishing

 


16 Фев 2022

Ако сте специалисти, готови да използват нови и различни, но достъпни и разбираеми за децата с комуникативни нарушения средства за комуникация, този курс е за вас.

Ще научите какви средства за Допълваща и Алтернативна Комуникация (ДАК) съществуват, как можете да научите децата с аутизъм и сходни комуникативни нарушения да ги използват, както и как да помогнете на цялото семейство да подкрепи децата в новия, но адаптиран за нуждите им начин на общуване.


16 Фев 2022

Ако сте мотивирани специалисти, които не само искат да повишат своята квалификация, но и да усвоят практически умения за работа с деца с комуникативни нарушения, може да се възползвате от този курс.

Курсът е подходящ за всички специалисти, работещи с деца с аутизъм и сходни комуникативни нарушения.

Ще чуете опит и идеи от практиката, и ще получите насоки как да прилагате 8-стъпков модел за развиване на социално-комуникативна компетентност.


27 Яну 2022

С НАЧАЛОТО НА НОВАТА 2022 ГОДИНА,

НАШИЯТ ЕКИП СПОДЕЛЯ С ВАС

ЦЕЛИТЕ СИ ЗА РАБОТА И РАЗВИТИЕ!

Деца и специалисти от Сдружение „Асоциация Аутизъм“ участват в проекта ARBIT

Деца и специалисти от Сдружение „Асоциация Аутизъм“ участват в проекта ARBIT


27 Яну 2022

ARBIT е европейски проект, който има за цел да изследва приложимостта на иновативна система с добавена реалност, наречена Pictogram Room.
Той е предназначен да улесни обучението на основни умения за развитие на езика на тялото и имитация при деца с аутизъм в училищна възраст и интелектуални затруднения. И двете умения се считат за важни за насърчаване на социалната компетентност, трудна област за деца с разстройство от аутистичния спектър.

В партньорство между Университетa на Валенсия и различни научни лаборатории и организации от четири държави: Испания, Франция, България, Турция.
Продължителност: Декември 2020г.–Ноември 2022г.


Можете да проследите развитието и дейностите по проекта в социалните мрежи и на сайта на проекта:
https://www.facebook.com/ARBIT.Project
https://twitter.com/ARBIT_project
https://arbit.adaptalab.org

Още полезна информация за детското развитие от проекта ще намерите и тук.

 

Покана за онлайн-срещи с родители и близки на хора с интелектуални затруднения

Покана за онлайн-срещи с родители и близки на хора с интелектуални затруднения


05 Ное 2021

В периода ноември 2021г. - март 2022г. ние, консултативният екип по Подкрепено вземане на решение на БАЛИЗ, продължаваме да развиваме вече създаденото онлайн пространство, в което да говорим за необходимостта от премахване на Запрещението и прилагане на модела за ПВР

Искаме да ви предложим нашата гледна точка за прилагането и развитието на този процес - участието на човека с интелектуални затруднения, семейството и социалната услуга. 

Каним ви да се включите! 

Поканата може да изтеглите от тук

За участие и контакт с екипа: consulting.bapid@gmail.com

 

Deutsche Welle (DW) представя:

Deutsche Welle (DW) представя:


01 Ное 2021

"Искам хората да знаят, че това не е болест": какво е да си с аутизъм в България

Техният мозък реагира по-различно: хората с аутизъм срещат огромни трудности в ежедневието – имат проблеми със социалното си поведение, концентрацията и фината моторика. Как живеят те в България?

Ще намерите статията тук: www.dw.com/bg

10.2021г. - МЕСЕЦ НА СОЦИАЛИЗАЦИЯТА

10.2021г. - МЕСЕЦ НА СОЦИАЛИЗАЦИЯТА


01 Окт 2021

В началото на поредната учебна година ще завършим нашите уебинари с най-актуалната тема за всички родители и близки на децата с аутизъм, които ходят на детска градина или училище, или им предстои да започнат скоро!

Включете се!

 

 

12.10.2021г. - Уебинар 7

26.10.2021г. - Уебинар 8

17:00 - 18:00 ч., ZOOM

Водещи:

Божидара Цуцуманова /психолог/ и Анна Манолева /логопед/

Заповядайте!

За контакти и заявки пишете на email: proekti.aa@gmail.com

09.2021г. - МЕСЕЦ НА ДАК

09.2021г. - МЕСЕЦ НА ДАК


19 Авг 2021

Ако сте родители и близки на деца с аутизъм в ранна възраст, Ви каним да се включите в нашите уебинари!

Продължаваме с месеца на Комуникацията:

14.09.2021г. - Уебинар 5

28.09.2021г. - Уебинар 6

17:00 - 18:00 ч., ZOOM

 

Водещи:

Мария Станчева /логопед/ и Божидара Цуцуманова /психолог/

Заповядайте!

За контакти и заявки пишете на email: proekti.aa@gmail.com


23 Юни 2021

С финансовата подкрепа на Фондация "Децата на България" оборудването на сензорна зала в ЦСРИПАС е обновено!

Радваме се на нови уреди, прекрасна обстановка за почивка и споделено внимание с децата!

БЛАГОДАРИМ ВИ :)

06.2021г. - МЕСЕЦ НА ОБЩУВАНЕТО

06.2021г. - МЕСЕЦ НА ОБЩУВАНЕТО


31 Май 2021

Ако сте родители и близки на деца с аутизъм в ранна възраст, Ви каним да се включите в нашите уебинари!

Продължаваме с месеца на Общуването:

08.06.2021г. - Уебинар 3

22.06.2021г. - Уебинар 4

17:00 - 18:00 ч., ZOOM

 

Водещи:

Анна Манолева /логопед/ и Ана Андреева-Сапунджиева /психолог/

Заповядайте!

За контакти и заявки пишете на email: proekti.aa@gmail.com

05.2021г. - МЕСЕЦ НА ИГРАТА

05.2021г. - МЕСЕЦ НА ИГРАТА


05 Май 2021

Ако сте родители и близки на деца с аутизъм в ранна възраст, Ви каним да се включите в нашите уебинари!

В месеца на Играта:

11.05.2021г. - Уебинар 1

25.05.2021г. - Уебинар 2

17:00 - 18:00 ч., ZOOM

 

Водещи:

Ана Андреева-Сапунджиева /психолог/ и Мария Станчева /логопед/

Заповядайте!

За контакти и заявки пишете на email: proekti.aa@gmail.com

 

 

УЕБИНАРИ ЗА РОДИТЕЛИ И БЛИЗКИ НА ДЕЦА С АУТИЗЪМ В РАННА ВЪРАСТ

УЕБИНАРИ ЗА РОДИТЕЛИ И БЛИЗКИ НА ДЕЦА С АУТИЗЪМ В РАННА ВЪРАСТ


01 Апр 2021

По случай 02.04. - Световен ден за повишаване информираността на обществото за аутизма, имаме удоволствието да Ви поканим на поредица уебинари в подкрепа на родители и близки на деца с аутизъм в ранна възраст, организирани по проект на БАЛИЗ и Сдружение "Асоциация Аутизъм"!


В рамките на 8 тематични уебинара ще бъдат разгледани и обсъдени основни и важни области и теми от детското развитие във възрастта до 7 години и как те се отнасят към децата с диагноза от аутистичния спектър. Ще бъдат дадени насоки и идеи от практиката на специалистите, ще бъде споделен актуален опит.

Ако имате нужда от подкрепа... Ако търсите начини как да подпомогнете детето си... Ако искате да научите още нещо... Включете се!

Повече информация за проекта и уебинарите ще намерите тук:

https://bapid.com/bapid/

http://www.autism-bg.net/

https://autismbulgaria.com/proekti

За контакти и изпращане на заявки за участие, пишете на e-mail: proekti.aa@gmail.com

Стандартизация на нов инструмент за изследване на интелектуално функциониране

Стандартизация на нов инструмент за изследване на интелектуално функциониране


15 Фев 2021

Уважаеми родители и потребители на ЦСРИПАС,  

През месец февруари екипът на Центъра се включи в процеса на стандартизация на нов за България инструмент за изследване на интелектуално функциониране на лица от 3 до 93 годишна възраст.

При стандартизацията на Reynolds Intellectual Assessment scale-2 \RIAS-2\ в България от фондация „Хестия“, ще бъдат изследвани деца и лица с аутизъм, с което ще се цели да се провери ефективността и приложимостта на инструмента. Инструментът оценява вербална и невербална интелигентност, скорост на преработка на информация и памет. Администрацията на теста ще се провежда директно с детето/лицето  от обучен специалист. 

Каним Ви да се включите в този начален етап на събиране на данни за стандартизиране на инструмента. Участието Ви ще изисква договаряне на час за изследване в  удобно за Вас време на територията на ЦСРИПАС, София. Предвижда се изследването да се проведе в рамките на една среща с продължителност от 50 минути.


За повече информация:
Ана Андреева- Сапунджиева, психолог  ЦСРИПАС
бул. Александър Стамболийски №168 партер, София 
csri.autism@gmail.com
andreeva.ana@gmail.com

What's New in the Reynolds Intellectual Assessment Scales, 2nd. Ed (RIAS-2)? - YouTube
 

Уебинари за професионалисти и родители

Уебинари за професионалисти и родители


19 Яну 2021

В контекста на време, в което всички имаме нужда от различен вид подкрепа, ние Екипът на Бализ продължаваме да създаваме пространство, в което да говорим за Запрещението – архаичният модел за „защита“ на човека и Подкрепено вземане на решение (ПВР) – новият хуманен подход, овластяващ личността.

Каним Ви да се включите в нашите уебинари:

Поканата, темите и датите за уебинарите за родители и близки на хора с интелектуални затруднения може да видите тук.

Ако работите с хора с интелектуални затруднения и искате да получите подкрепа и увереност, ние ви предлагаме пространство, в което да продължим да говорим за предизвикателствата, пред които се изправят професионалистите при работата с тях.
Поканата, темите и датите за уебинарите за професионалисти може да видите тук.

Онлайн събитие


30 Сеп 2020

Академия за родители и Логопедия.БГ ви канят да се включите в серия от четири лекции с едни от най-изявените специалисти в диагностицирането и терапията на нарушенията от аутистичния спектър. 

В два поредни дни ще извървим заедно пътя от първите симптоми до началото на терапията и ще научим повече за възможностите, които всяко семейство има за да осигури подкрепата, от която се нуждае детето с аутизъм, за да развие своя потенциал.


Повече информация за събитието може да намерите тук: 
https://parentacademy.bg/events/pyrvi-stypki-autism/ 

 


24 Сеп 2020

Проект "Да се замесим със света около нас"


22 Юни 2020

Сдружение „Асоциация Аутизъм” и Център за социална рехабилитация и интеграция - приоритет аутистичен спектър предлагат включването на деца и младежи от Центъра в проект

Да се замесим със света около нас”. 
Проектът има за цел да организира и предостави групови терапевтични сесии за деца, тийнейджъри, младежи и възрастни с аутизъм. Терапевтичните сесии ще се провеждат със средствата на Хлебна терапия или процес на месене на хляб в специално разработени работилници.

Проектът ще създаде възможности за достъп до  Хлебна терапия на общо 24 участника. Хлебните терапевтични сесии ще протичат под формата на специално разработени работилници по конкретни теми. 

В рамките на проекта ще се изработят адаптирани, визуализирани рецептурни книги за всеки от участниците. Книгите ще съдържат снимки/ пиктограми и достъпно описание на приготвянето на основни рецепти, което ще позволи на всеки от участниците в домашни условия да прилага наученото.

02.04.2020г.


02 Апр 2020

Световен ден за повишаване на информираността на обществото по въпросите за аутизма

Да се информираме!

Да приемем различните!

Да помогнем! 

Социален проект „Групи за развиване на социални умения със средствата на драма терапията при деца и младежи с аутизъм“

Социален проект „Групи за развиване на социални умения със средствата на драма терапията при деца и младежи с аутизъм“


14 Ное 2019

Тийнейджъри и младежи от ЦСРИПАС представиха театрално представление "Училище за живота" на 08.11.2019г.  Това е финален театрален продукт на участниците в драма терапевтични занимания към проекта по Програма "Социални иновации" към Столична община, осъществен от Сдружение "Асоциация Аутизъм" и Центъра. 

Използвайки средствата на импровизацията, драма подходи и обмен на истории, участниците измислиха сценария на две отделни кратки пиеси. Постановката наблегна на откритостта, свободата за изява и изразяване на чувствата, импровизационни игри и етюди. 

Благодарим на актьорите и организаторите за незабравимите емоции и великолепното изпълнение!!!

Autism Speaks: Среща с родители


11 Сеп 2019

13.09.2019 г. 17,00 часа

Зала 407, 1-ви корпус Нов български университет

Д-р Памела Диксън, директор по клинични услуги и приобщаване към Autism Speaks ще отговори на вашите въпроси. 

Има осигурен превод.

Вход свободен. Не се изисква участие в конференцията, за да присъствате.

Ако имате въпроси относно това събитие, свържете се с:
Михаела Барокова, Бостънски университет – barokova@bu.edu 

 

Конференция за ранно детско развитие: Наука и практика - 13-14.09. 2019 г.


10 Сеп 2019

Организатори:
Изследователски център „Когнитивна наука“
Know-How Center за алтернативни грижи за деца
Фондация Уницеф 

 

Водещ:
Проф. Хелън Тейгър-Флусберг

Участници:
Александровска болница
Българска академия на науките
Държавна агенция за закрила на детето
Клиниката по детска психиатрия в УМБАЛ
Министерство на труда и социалната политика
Министерство на образованието и науката
Национална мрежа за децата
Националния център по обществено здраве и анализи (МЗ)
Know-How Center за алтернативни грижи за деца, НБУ
Център за терапия на комуникативни и емоционално-поведенчески нарушения в детска възраст, НБУ
Софийски университе „Св. Климент Охридски“
Тръст за социална алтернатива
Фондация „За нашите деца“
Карин дом, Варна
Център за социална рехабилитация и интеграция с приоритет аутистичен спектър, София

Конференцията цели да:
- спомогне за по-доброто разбиране и прилагане на научно доказани практики в ранното детско развитие, както сред експерти, така и сред родители, учители и други заинтересовани страни;
- създаде възможност за обединение на учени, клинични експерти, НПО и публични политики около тази инициатива.

Лято в музея - 2019г.


10 Сеп 2019

През месец август част от потребителите на ЦСРИПАС посетиха общо пет ателиета в Националния Политехнически музей.

Имаха възможност да се включат в ателиета към образователните програми: Текстилна лаборатория (където се запознаха с различните влакна и тъкани), Работилница за наука (където децата бяха главните действащи лица: сами правеха експерименти и изработваха интересни действащи модели) и Забавна наука или въведение в науката (където наблюдаваха редица опити по физика и химия, някои изпробвани директно върху тях). 

Искаме да благодарим на ръководството и лекторите на музея за вниманието, отношението и проявеното гостоприемство, с което ни посрещнаха!

Практическо обучение за родители и специалисти


17 Юни 2019

На 14.06.2019г.с любезното партньорство на Фондация ЕЛИЯ-Пловдив се проведе практическо обучение на тема: „Мобилни приложения за деца с комуникативни нарушения” 

Обучението включваше информация за инсталиране, настройка и въвеждане на мобилни приложения за визуална комуникация и структуриране на времето за деца с разстройства от аутистичния спектър.

По време на обучението получихме практически насоки на последните въпроси:
- Как да превърнем мобилното устройство в говорещ помощник
- Как да инсталираме и конфигурираме приложенията за визуална комуникация на устройствас Android
- Как да използваме готови бази данни с категории и изображения
- Как да персонализираме картите в приложенията
- Как да използваме мобилните устройства в ежедневието и вучебнияпроцес

Благодарности за изчерпателното представяне на темата.

Международна логопедична конференция 2019г. „Работа с родители”.


04 Юни 2019

В периода 31 май–02юни 2019г. в курортен комплекс Албена се проведе Международна логопедична конференция 2019г. на тема „Работа с родители”. Събитието се организира ежегодно от Обучителен център „Ромел“ с подкрепата на бакалавърска и магистърска програма „Логопедия“ в Нов Български Университет - София, Лаборатория по приложна лингвистика при ШУ “Епископ Константин Преславски” – Шумен, Латвийски университет - Рига, Дружество на психолозите в България).

Специалисти от ЦСРИПАС Анна Манолева и Мария Станчева представиха доклад на тема „Работа с родители на деца от аутистичния спектър за използването на Допълваща и алтернативна комуникация (ДАК) в общуването. Представяне на тренинг за родители“. 

Благодарности на организаторите и всички участници !!! smiley

Мобилни приложения за деца с комуникативни нарушения


13 Май 2019

Петък, 14 юни 2019 г. от 10:00 ч. до 15:00 ч.
гр. София, ЦСРИПАС, бул. "Александър Стамболийски" №168
Билети: stanislavmstoyanov.wixsite.com

Практическо обучение за инсталиране, настройка и въвеждане на мобилни приложения за визуална комуникация и структуриране на времето за деца с разстройства от аутистичния спектър.

Организирано от ЦСРИПАС и Фондация ЕЛИЯ

По време на обучението ще бъдат дадени практически насоки по следните въпроси:
- Как да превърнем мобилното устройство в говорещ помощник
- Как да инсталираме и конфигурираме приложенията за визуална комуникация на устройства с Android
- Как да използваме готови бази данни с категории и изображения
- Как да персонализираме картите в приложенията
- Как да използваме мобилните устройства в ежедневието и в учебния процес на деца с СОП.

Социален проект „Групи за развиване на социални умения със средствата на драма терапията при деца и младежи с аутизъм“.


27 Мар 2019

                             

Столична община по  Програма „Социални иновации“ и Сдружение „Асоциация Аутизъм” стартират социален проект „Групи за развиване на социални умения със средствата на драма терапията при деца и младежи с аутизъм“.
Проектът ще се реализира с деца и младежи, потребители на ЦСРИПАС. Водещ на заниманията е Ива Панева (актриса, режисьор и психолог) от Театър Наш Свят. 
Проектът има за цел да създаде групови драма терапевтични сесии, в които деца и младежи с аутизъм ще бъдат включени в специално разработени театрални занимания, фокусиращи се върху подобряване на техните социални и комуникативни умения. Участниците ще разработят пиеса, която ще представят пред публика.

Визуални помощни средства за общуване и мобилни приложения


15 Мар 2019

Очакваме Ви на:
02.04.2019г. – Ден на информираност за аутизма 
гр. Пловдив, Imperial Plovdiv Hotel & SPA
09:30ч. – 16:00ч.

Цел на конференцията: запознаване на аудиторията с начините на въвеждане и употреба на визуалните материали, както и възможностите за работа с мобилните приложения за комуникация и организация на дневния режим.
Лектори: поканени са университетски преподаватели и специалисти с богат практически опит в работата с деца от аутистичния спектър, използващи визуални средства за комуникация. 

Първите 100 регистрирали се семейства, присъстващи на конференцията ще получат безплатен набор визуални материали и ще бъдат включени в поредица практически обучения за работа с материалите и приложенията, както и за проследяване на резултатите, поради което ще имат ангажимент да дават периодично обратна връзка. Регистрацията се счита за валидна след платена такса участие. 

Фондация Елия има за цел да създава подходяща среда за интегриране на хора с разстройства от аутистичния спектър. Разработва инструменти за комуникация, които подобряват интеграцията им в обществото. Развива програма за асистенти на хора със специални потребности.

Общуваме заедно – мащабна социална кампания на Фондация Елия, с подкрепата на Стабил груп. 

Целта на кампанията Общуваме заедно е създаването и предоставянето на 100 комуникационни папки за семейства с деца от аутистичния спектър. Визуалните материали са адаптирани към мобилни приложения, така че да се използват като един завършен продукт, подобряващ ежедневието и комуникацията.

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЛОГОПЕДИЯТА - 6 МАРТ 2019


06 Мар 2019

АУТИЗЪМ
Комуникацията свързва всички части! 

Комуникацията е всичко: Логопедичната терапия е ключът.

Мартеници, изработени от младежите в Центъра


13 Фев 2019
Уважаеми родители и приятели на ЦСРИПАС, вече можете да закупите матреници, изработени от младежите в Центъра, или да направите поръчка за определена бройка и вид! 

Среща с Фондация ЕЛИЯ


21 Яну 2019

На 19.01.2019 г. ни гостува фондация ЕЛИЯ. Семейство Стоянови от Пловдив ни споделиха опита си в използването на визуални помощни средства с деца с аутизъм. Родители и специалисти имаха възможност да научат повече и да се включат в проекта „Общуваме заедно“. 

ПРОЕКТЪТ  "ОБЩУВАМЕ  ЗАЕДНО"

Целта на проекта е изработване на 100 папки с материали за комуникация за деца с аутизъм да бъдат дарени на 100 семейства, които имат желание да ги въведат в ежедневието си. Планира се обзавеждането и на няколко кабинета с визуални графици и интерактивни табла. 

Коледа 2018


07 Яну 2019

И тази година фирма МЕЛЕКСИС ни покани да участваме  в коледната им инициативата "Купи подарък и направи дете щастливо". Служителите на фирмата се погрижиха за подаръците, а децата и младежите за красивите картички.
Всяко дете и младеж от Центъра бяха поканени да изработят картичка във всякаква форма и цветове, които остават като подарък за служителите на фирмата, да напишат пожелание и своето коледно желание. 
Красивите картички с коледни пожелания, които направиха децата и младежите им донесоха подаръци и много настроение.
Инициативата завърши с коледно празненство – игри за малките и дискотека за големите, всички танцуваха, играха и се заредиха с празничен дух и много усмивки.

Благодарим ! smileysmileysmiley
 

„Живот като на кино. Големи филми за различни хора“

„Живот като на кино. Големи филми за различни хора“


01 Ное 2018

На 14 ноември 2017 г. от 18:30 часа в Дом на киното, гр. София, ще покажем филма „Бени и Джун“ на режисьора Джеремая Чечик. 

Имаме удоволствието да Ви поканим на третата, последна за 2017 г., прожекция от цикъла „Живот като на кино. Големи филми за различни хора“. Целта на проекта е чрез киното, като средство за масова информация, по увлекателен и забавен начин да се постави темата за разбирането и приемането на хората с интелектуални затруднения, да се подобри достъпът до киноизкуството за хората с увреждания и да се способства за преодоляване на стигмата пред тяхното социално включване. 
Ще се радваме да се присъедините към нас за прожекцията на този голям филм, който разказва историята на различните хора.

Очакваме Ви!

Арт изделия от рециклирана хартия


01 Окт 2018

Младежите, работещи по Програма за развитие на начални прагматични, адаптивни и трудови умения в Центъра, рециклират хартия. От нея изработват различни арт изделия, които и вие можете да поръчате за специални поводи.

Каним ви да се възползвате !!!

„Живот като на кино. Големи филми за различни хора“.

„Живот като на кино. Големи филми за различни хора“.


01 Авг 2018

На 8 август 2018 г. от 18:30 часа в Дом на киното ще покажем филма „Чудо“ на режисьора Стивън Чбоски.

Имаме удоволствието да Ви поканим на четвъртата прожекция от цикъла „Живот като на кино. Големи филми за различни хора“.
„Чудо“ (Wonder) деликатно обрисува съдбата на „различните“ хора и тяхната борба, дава пример за добротата и ценните човешки качества и поставя темата за толерантността, състраданието и приемането.

Очакваме Ви!

„Един различен ден” - София 2018

„Един различен ден” - София 2018


01 Юни 2018

На 09.06.2018 ще се проведе 4-то издание за град София на риболовното състезание за деца и младежи в неравностойно положение „Един различен ден“.    

В слънчевата сутрин Рибарник Панчарево, в пълна бойна готовност, очаква четвъртата софийска "битка" за купите. За тях ще спорят деца и младежи от асоциация "Аутизъм", Фондация „Светът на Мария"  и от детска градина №59 "ЕЛХИЦА" - гр. София. 

Можете да се включите като партньор, треньор или просто наблюдател и да помогнете на повече деца в неравностойно положение да изпитат нещо ново и един различен ден.

Очакваме ви! smiley

Трамплинен център Just Place Trampolines


01 Юни 2018

Трамплинен център Just Place Trampolines кани децата и младежите от ЦСРИПАС да поскачат и потичат, и в игрите заедно да се увличат! 

Да скачат където и както искат, в басейн или от високо, да "плуват" в кубчетата меки и да се забавляват нашироко! 

Очакваме ви! smiley

 

Посещение на хлебна къща


01 Май 2018

Хлебна терапия и "Театър на трохите" 

Замесваме хляб и истории заедно! 

Младежите от ЦСРИПАС имат възможността да се включат в иновативни за България терапевтични занимания, които освен въздействащ и образователен ефект, доставят много забавни и емоционално насищащи преживявания. 

По време на тези занимания се набляга на споделянето като основен инструмент, чрез който те се учат един от друг: споделят емоции, опит, впечатления и накрая - самия хляб. По този начин упражняват на практика работа в екип, търпение и споделяне, развиват креативност, творческо мислене, стремеж към знания, импровизация, намиране на решения за реални ситуации по забавен и увлекателен начин. 

"Месим, за да се смесим"

Научен проект на Boston University


01 Май 2018

ВКЛЮЧЕТЕ СЕ

 laughlaughlaugh

Участие в Седми европейски форум на социалните предприятия.


20 Апр 2018
Младежите от ЦСРИПАС участваха в Седмия европейски форум на социалните предприятия. На щанда ни те помагаха на всички желаещи да изработят значка по избор. На събитието бяха представени разделители за книги и тениски, изработени от младежи и възрастни, посещаващи Центъра.
СЕДМИ ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

СЕДМИ ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО


09 Апр 2018

Седмият европейски форум на социалното предприемачество ще се проведе от 16 до 18 април 2018г.

На него всеки може да се запознае със стоките и услугите, произвеждани от социалните предприятия у нас. Сред тях са и много организации, работещи в подкрепа на хората с увреждания.
Изложението ще започне в 16.00 ч. в хотел „Маринела" в столицата. То цели да мотивира всеки човек, семейство и институция да подкрепи социалните предприятия. Повишаването на осведомеността и чувствителността към социалното предприемачество е важен етап към подобряване на живота на неравностойните групи на пазара на труда, засилване на толерантността между хората и изграждане на вътрешния социален капитал в страната.

Прожекция на филма

Прожекция на филма "Мария и аз"


26 Мар 2018

Скъпи приятели,
По случай 2-ри април, обявен от ООН за световен ден за повишаване информираността на обществото по въпросите за аутизма, имаме удоволствието да Ви поканим да гледаме заедно филма “Мария и аз”.
Документалният филм „Мария и аз” на испанския режисьор Феликс Фернандес де Кастро е вдъхновен и реализиран по мотиви от едноименния комикс на Мигел Гаярдо. Филмът разказва историята на самотен баща, който прекарва почивката си със страдащата от аутизъм 14 годишна дъщеря. Мария живее с майка си на Канарските острови, приблизително на 3000 км от Барселона, където живее Мигел Гаярдо. Понякога Мигел и Мария отиват заедно на почивка, за да прекарат седмица в южната част на острова. Това е историята на едно от тези пътувания и преди всичко, оригинален разказ, изпълнен с хумор, ирония и искреност за това как да живеем и разбираме хората с увреждания. През 2008 г. книгата е отличена с първа награда на Националния конкурс за комикс в Барселона.

Прожекцията ще се състои на 02.04.2018г. от 15:00 ч., в ЦСРИЛПАС,
гр. София, бул. “Ал. Стамболийски“ 168. 

Имаме възможността да видим филма благодарение на любезното съдействие на Институт Сервантес.

Коледа 2017


08 Яну 2018

По покана на Фондация "Приятели 2006" и тяхната благотворителна инициатива - "Коледна звезда" и съдействието на фирма МЕЛЕКСИС, децата и младежите изработиха шарени коледни звезди, написаха топли коледни пожелания и получиха куп подаръци.
Игрите и танците, Снежанка, джуджето и Дядо Коледа направиха коледното парти блестящо и незабравимо.

Благодарим ! smiley

Ability Fest Sofia 2017 - фестивал на способностите и предизвикателствата

Ability Fest Sofia 2017 - фестивал на способностите и предизвикателствата


20 Сеп 2017
Знаете ли какво е Макатон? Макатон е система за комуникация, която използва визуални средства – картини, символи, жест и говор, за да подпомага всички, които имат трудности с общуването. А знаете ли какво е Макатон-маратон? wink
Ако искате да разберете това и много други неща, свързани с начина на живот, уменията и възможностите на лицата със специални потребности, елате на първия Ability Fest Sofia 2017 - фестивал на способностите и предизвикателствата, който ще се проведе на 08.10.2017 г. от 11:00 до 17:00 часа в Ларгото на София (големия подлез при метростанция Сердика).
Фестивалът ще покаже уменията на хора с различни затруднения и ще предизвика посетителите да тестват своите способности чрез специални игри, препятствия, лабиринти, работилници. 
БАЛИЗ, терапевти от ЦСРИЛПАС и Дневен център ДЪГА,  ще ви запознаят със системата Макатон чрез забавната игра "Макатон-маратон", а младежите от ЦСРИЛПАС ще ви очакват, за да се запознаете, поговорите и да направите заедно значки за информираност по въпросите на аутизма. 
Казват, че в неделя ще вали... Затова елате с нас на Фестивал на закрито - Ability Fest Sofia 2017 - фестивал на способностите и предизвикателствата.
Повече информация за организаторите, програмата и гостите на Фестивала можете да получите във Фейсбук – Абилити Фест.

"Един различен ден" - София 2017


20 Юни 2017

На 24.06.2017 ще се проведе 3-то издание за град София на риболовното състезание за деца и младежи в неравностойно положение „Един различен ден“.    

За купите ще спорят деца и младежи от асоциация "Аутизъм", Фондация „Светът на Мария"  и от детска градина №59 "ЕЛХИЦА" -София. 

Можете да се включите като партньор, треньор или просто публика и да помогнете на повече деца в неравностойно положение да преживеят един различен ден.

Театрално представление на децата от ЦСРИЛПАС


22 Дек 2016

През месеците октомври, ноември и декември 2016г. в Центъра се проведоха репетиции на театралната постановка "Най-добрият приятел" на Б. Банов. Заниманията, в които децата бяха включени са: 

- Дейности стимулиращи зрителния контакт – загрявка 

- Дейности стимулиращи вниманието – етюди, импровизационни задачи

- Техники за стимулиране на вербалното и невербално имитиране

- Сензорно-моторни упражнения 

Техники за изследване на средата визуално, тактилно, чрез слушане и движение 

- Куклотерапия и приказкотерапия

Заповядайте да се насладите на труда и усилията на децата и да споделите с тях техните вълнения и преживявания! 

Концерт "Opera Collection"


05 Ное 2016

Скъпи приятели,

С голямо удоволствие бихме искали да Ви поканим на "Opera Collection" - Концерт за деца с проблеми от аутистичния спектър и техните семейства.

В програмата са включени произведения на М. Глинка, Ст. Прутсман, А. Пиацола в изпълнение на струнен квартет МузикАнтс.

Заповядайте на 15 ноември 2016г. /вторник/ от 18:00 ч., в Студио 1 на БНР.

Събитието е част от Концертен цикъл "QUARTETTISSIMO" и се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

"Един различен ден" - София 2016


03 Юни 2016

На 11.06.2016г. ще се проведе второто за София състезание по риболов за деца и младежи в неравностойно положение "Един различен ден". 

Ще участват деца и младежи от Асоциация "Аутизъм", Асоциация "И нас ни има" и Фондация „Светът на Мария".

Каним ви да се забавляваме заедно и да прекараме един различен ден! 

Представяне на книга по въпросите за аутизма

Представяне на книга по въпросите за аутизма


01 Апр 2016

И тази година Издателство „Изток – Запад“ ще зарадва българската читателска публика, и по-специално аутистичната общност, с току-що излязлата от печат книга „През моя собствен поглед“ на световно известната аутистка Темпъл Грандин – професор по животновъдство, изобретател, писател и лектор.
Преводачката Светлана Кимпан ще представи новата книга на Темпъл Гранадин, в която са засегнати проблемите на аутисти от всякаква възраст и са предложени изключително ценни съвети не само за децата, но и за аутистите от юношеска и зряла възраст. 

Очакваме ви на 4 април 2016 година от 17:30 часа в ЦСРИЛПАС

Не бъди безразличен, бъди различен!


21 Мар 2016

Детски панаир по повод Световния ден за повишаване информираността на обществото по въпросите на аутизма.

Детски празник с безплатни творчески ателиета ще се състои на територията на Зоологическата градина София на 2-ри април.
Работилниците ще стартират в 11.00 ч. ще продължат до 15.00 ч. Около сцената в Зоологичеката градина ще бъдат разположени 8 творчески ателиета, между които Стенопис, Пиксел арт, Пясъчни рисунки, Изработка на маски, Рисунки с отпечатъци от ръце. Децата ще могат да се включат в ателие по Зумба и да вземат материали за рисуване и да се разходят из градината, да скицират животните, като накрая ще има организирана мини изложба с готовите картини.

Събитието е безплатно и отворено за всички, в него ще се включат както деца, които имат проблеми от аутистичния спектър, така и всички деца-посетители в Зоологическата градина.
Целта на инициативата е да въвлече всички в обща творческа среда, като така, по един непринуден начин, да запознае широката общественост с въпросите за аутизма.

Организатори на инициативата са Асоциация Аутизъм, Sutherland, Фондация Изиарт, Български червен кръст и Зоологическа градина София.

Представяне на книга по въпросите за аутизма

Представяне на книга по въпросите за аутизма


24 Мар 2015

На 31.03.2015г. от 17:30ч. в ЦСРИЛПАС

Издателство „Изток – Запад“ има удоволствието да предложи на българската публика ново-излязлата от печат книга „Поведенчески проблеми при аутизма“ на британския клиничен психолог Джон Клемънтс.

Най-учтиво ви каним да присъствате на представянето на книгата от преводачката Светлана Кимпан, където ще можете да разговаряте за нуждите си от литература на български език по темата и да зададете вашите въпроси към нея. 

 

Заключителна конференция по проекта

Заключителна конференция по проекта "Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар".


10 Яну 2015

На едно място ще се съберат всички обучители, ментори, IT мениджъри, родители - всички гледни точки на участниците в проекта,  за да оценят овладените умения и да дадат отговор на въпроса как се случва промяната към околния свят и семейството, защото има начин животът на младежите аутисти да бъде подобрен и те самите да допринесат за обществото.

Проектът “Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар” - SWITCH U, беше финансиран в рамките на програмата за подкрепа на неправителствените организации (НПО) в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Инициативата беше изпълнена от Европейския Софтуерен Институт ‐ Център Източна Европа (ЕСИ ЦИЕ) заедно с Асоциация Аутизъм, Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Фондация „Адапта” и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

"Сам, но не самотен" - Благотворителен маратон в Южния парк


17 Окт 2014

Благотворителното бягане в подкрепа на хората с аутизъм в България ще се проведе едновременно в четирите най-големи градове в страната – София, Варна, Пловдив и Бургас на 25 октомври (събота) 2014г.

Акцията под мотото "Сам, но не самотен" е организирана от Сдружение „5km run“, като основен спонсор е "Актавис", а целта е събиране на дарения в помощ на хората с аутизъм в България, които имат нужда от специална рехабилитация и интеграция.

Всички финансови средства ще бъдат разпределени за организациите в четирите града, грижещи се за хора с аутизъм: Асоциация "Аутизъм" в София, Сдружение “Усмивка“ в Бургас, „Карин дом“ във Варна и „Паралелен свят“ в Пловдив.

Проект “Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар”

Проект “Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар”


10 Апр 2014

Разработването на технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар е темата на проекта Society and Work Inclusion Technologies for Children and Youths with ASD (SwitchU). Разработката на концепцията SwitchU е на Европейския Софтуерен Институт - Център Източна Европа (ЕСИ ЦИЕ) в партньорство с „Асоциация Аутизъм”, Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Фондация „Адапта” и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.
Проектът “Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар” е с двугодишен срок на изпълнение и се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.

Настоящият проект предоставя по-добри възможности на хората с увреждания и респективно на децата и младежите с разстройства от аутистичния спектър да упражняват по-ефективно човешките и гражданските си права чрез използване на иновативна услуга за достъп до образование и трудова реализация.
По проекта юноши и младежи на възраст между 18 и 34 г. ще усвоят умения за следване на план за извършване на дейност, поемане на отговорност и ангажиране в определен времеви участък. С реални практически задачи ще се включат мениджъри, ИТ специалисти и преподаватели от 16 ИТ фирми и образователни институции, сред които SAP Labs Bulgaria, Infragistics Bulgaria, Software AG Development Centre Bulgaria, Кomfo, XS Software, Orak, Ladger, Nemetschek Bulgaria, Mellon Bulgaria, Ondo, Balkan Services, Sirma Group Holding и др.
В продължение на две години в рамките на проекта децата и  младежите с разстройства от аутистичния спектър ще преминат теоретично обучение за работа с основни компютърни приложения и практическо обучение в симулирана работна среда с цел адаптация към реална офис среда.

Представяне на книга по въпросите за аутизма

Представяне на книга по въпросите за аутизма


01 Яну 2014

Ако понякога сте се питали защо детето ви се държи странно, защо не се поддава на традиционните методи на възпитание, на които останалите деца реагират напълно адекватно; ако приятели и роднини са си позволявали да правят намеци за родителския ви стил; ако самите вие сте подлагали на съмнение уменията си като родители, то тази книга може да ви даде търсения отговор.

Независимо дали детето ви е с разстройство от аутистичния спектър или просто е дете, което постоянно ви изправя пред предизвикателства, този наръчник ще ви предложи изключително практични съвети. Ще ви покаже, че детето ви не се „глези“, а изпитва непреодолими трудности в процеса на израстването си в този така задъхващ се и претоварен от информация свят. Осъзнаването на факта, че става въпрос именно за трудности, ще ви направи по-толерантни и по-търпеливи в желанието си да му помогнете.

Проект “Модел за обучение и заетост на хора с нарушения от аутистичния спектър”


20 Дек 2012

От 2007 година ЕСИ ЦИЕ разработва уникална методология, която подготвя млади хора с аутизъм да намерят висококвалифицирана работа, подкрепя родителите им и провокира работодатели да наемат тези хора. Тя включва четири фази – идентифициране и подбор на кандидатите, оценка и план за развитието им; обучения, при които се ангажират всички заинтересовани страни – семейства, специалисти, работодатели, както и самите младежи и деца с аутизъм; работа в симулирана работна среда; и работа в реална бизнес среда.

През 2011-2012 г. ЕСИ Център реализира проект “Модел за обучение и заетост на хора с нарушения от аутистичния спектър”. 20 млади хора участваха в обучения по информационни технологии, 8 от тях бяха на тримесечен стаж и 3 останаха на работа и след края на проекта. Инициативата бе промотирана от Европейската Комисия като една от десете добри практики в Eвропа, помогнали на хората с аутизъм да се реализират на пазара на труда. 

Участие в Първа Международна Конференция за иновативни технологии за аутизма ITASD 2012


01 Авг 2012

От 6 до 8 юли 2012г. в испанския град Валенсия се проведе Международна конференция „Иновативни технологии за разстройствата от аутистичен спектър“, организирана от Fundación Orange, Autism Speaks и Fundación Adapta. Това беше първият международен форум за употреба на нови технологии при аутизма, който събра на едно място хора с аутистични разстройства, семейства, терапевти, изследователи и фирми, разработващи технологии.

Ние получихме покана от организаторите да представим с постер опита си от проекта „Модел за обучение и заетост на хора с нарушения от аутистичния спектър“.  

Разширяване на Центъра 2011г.


01 Авг 2011

Сдружение "Асоциация Аутизъм" със съдействието на Столична Община откри ново помещение към Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми от аутистичния спектър.

В него ще се работи с 20 младежи над 18 годишна възраст. Така капацитетът на Центъра става 60 души, с които работи екип от психолози, логопеди, специални педагози.   

Коледна работилница


05 Яну 2010

Сдружение „Култури” организира Коледна работилница в Центъра.
Заедно с нашите доброволци и децата от Центъра, изработихме коледни картички и предмети за празника.

След Коледната акция бяха закупени камера, телефон и дигитален фотоапарат, необходими за рехабилитационния процес и обучителните курсове за родители. С помощта на Сдружение „Култури” частни фирми закупиха още коледни предмети и се запознаха с дейността на Центъра.


30 Ное -0001
© 2018 ЦСРИПАС. Всички права запазени.