Новини и инициативи

ТРЕНИНГ ЗА РОДИТЕЛИ

ТРЕНИНГ ЗА РОДИТЕЛИ


21 Дек 2018

"Как да развием уменията за общуване и комуникация НА детето и С детето"
Тренингът е фокусиран върху уменията за общуване и комуникация на деца с аутизъм и техните семейства. Ще бъдат разгледани и обсъдени трудностите при общуването и ще бъдат дадени практически стратегии за развитие на уменията за общуване и комуникация НА и С децата с аутизъм. Тренингът има за цел да подпомогне Вас родителите на деца с аутизъм, не само като ви даде яснота относно вашата роля в процеса на общуване с детето ви, но също като ви помогне да откриете неговата гледна точка. В него ние ще говорим за аутизъм, за поведение, за общуване, за разбиране, за подпомагане и споделяне, за трудности и справяне с тях чрез допълваща и алтернативна комуникация.

Защото общуването е много повече от реч и говорене!

Продължителност:
9 тематично структурирани срещи
Всеки понеделник от 13:00 – 16:15 ч.

От 21.01.2019г. до 25.03.2019г.

Местата са ограничени. Нужно е предварително записване на телефон или e-mail на Центъра. 

Среща с Фондация ЕЛИЯ На 19.01.2019 г. (събота), от 10.30 ч. до 15.00ч.


06 Дек 2018

ПРОЕКТЪТ  "ОБЩУВАМЕ  ЗАЕДНО"

Целта на проекта е изработване на 100 папки с материали за комуникация за деца с аутизъм да бъдат дарени на 100 семейства, които имат желание да ги въведат в ежедневието си. Планира се обзавеждането и на няколко кабинета с визуални графици и интерактивни табла.

„Живот като на кино. Големи филми за различни хора“

„Живот като на кино. Големи филми за различни хора“


01 Ное 2018

На 14 ноември 2017 г. от 18:30 часа в Дом на киното, гр. София, ще покажем филма „Бени и Джун“ на режисьора Джеремая Чечик. 

Имаме удоволствието да Ви поканим на третата, последна за 2017 г., прожекция от цикъла „Живот като на кино. Големи филми за различни хора“. Целта на проекта е чрез киното, като средство за масова информация, по увлекателен и забавен начин да се постави темата за разбирането и приемането на хората с интелектуални затруднения, да се подобри достъпът до киноизкуството за хората с увреждания и да се способства за преодоляване на стигмата пред тяхното социално включване. 
Ще се радваме да се присъедините към нас за прожекцията на този голям филм, който разказва историята на различните хора.

Очакваме Ви!

„Живот като на кино. Големи филми за различни хора“.

„Живот като на кино. Големи филми за различни хора“.


01 Авг 2018

На 8 август 2018 г. от 18:30 часа в Дом на киното ще покажем филма „Чудо“ на режисьора Стивън Чбоски.

Имаме удоволствието да Ви поканим на четвъртата прожекция от цикъла „Живот като на кино. Големи филми за различни хора“.
„Чудо“ (Wonder) деликатно обрисува съдбата на „различните“ хора и тяхната борба, дава пример за добротата и ценните човешки качества и поставя темата за толерантността, състраданието и приемането.

Очакваме Ви!

„Един различен ден” - София 2018

„Един различен ден” - София 2018


01 Юни 2018

На 09.06.2018 ще се проведе 4-то издание за град София на риболовното състезание за деца и младежи в неравностойно положение „Един различен ден“.    

В слънчевата сутрин Рибарник Панчарево, в пълна бойна готовност, очаква четвъртата софийска "битка" за купите. За тях ще спорят деца и младежи от асоциация "Аутизъм", Фондация „Светът на Мария"  и от детска градина №59 "ЕЛХИЦА" - гр. София. 

Можете да се включите като партньор, треньор или просто наблюдател и да помогнете на повече деца в неравностойно положение да изпитат нещо ново и един различен ден.

Очакваме ви! smiley

Трамплинен център Just Place Trampolines


01 Юни 2018

Трамплинен център Just Place Trampolines кани децата и младежите от ЦСРИПАС да поскачат и потичат, и в игрите заедно да се увличат! 

Да скачат където и както искат, в басейн или от високо, да "плуват" в кубчетата меки и да се забавляват нашироко! 

Очакваме ви! smiley

 

Посещение на хлебна къща


01 Май 2018

Хлебна терапия и "Театър на трохите" 

Замесваме хляб и истории заедно! 

Младежите от ЦСРИПАС имат възможността да се включат в иновативни за България терапевтични занимания, които освен въздействащ и образователен ефект, доставят много забавни и емоционално насищащи преживявания. 

По време на тези занимания се набляга на споделянето като основен инструмент, чрез който те се учат един от друг: споделят емоции, опит, впечатления и накрая - самия хляб. По този начин упражняват на практика работа в екип, търпение и споделяне, развиват креативност, творческо мислене, стремеж към знания, импровизация, намиране на решения за реални ситуации по забавен и увлекателен начин. 

"Месим, за да се смесим"

СЕДМИ ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО

СЕДМИ ЕВРОПЕЙСКИ ФОРУМ НА СОЦИАЛНОТО ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО


09 Апр 2018

Седмият европейски форум на социалното предприемачество ще се проведе от 16 до 18 април 2018г.

На него всеки може да се запознае със стоките и услугите, произвеждани от социалните предприятия у нас. Сред тях са и много организации, работещи в подкрепа на хората с увреждания.
Изложението ще започне в 16.00 ч. в хотел „Маринела" в столицата. То цели да мотивира всеки човек, семейство и институция да подкрепи социалните предприятия. Повишаването на осведомеността и чувствителността към социалното предприемачество е важен етап към подобряване на живота на неравностойните групи на пазара на труда, засилване на толерантността между хората и изграждане на вътрешния социален капитал в страната.

02.04.2018г.


30 Мар 2018

Световен ден за повишаване на информираността на обществото по въпросите за аутизма

Да се информираме!

Да приемем различните!

Да помогнем! 

Прожекция на филма

Прожекция на филма "Мария и аз"


26 Мар 2018

Скъпи приятели,
По случай 2-ри април, обявен от ООН за световен ден за повишаване информираността на обществото по въпросите за аутизма, имаме удоволствието да Ви поканим да гледаме заедно филма “Мария и аз”.
Документалният филм „Мария и аз” на испанския режисьор Феликс Фернандес де Кастро е вдъхновен и реализиран по мотиви от едноименния комикс на Мигел Гаярдо. Филмът разказва историята на самотен баща, който прекарва почивката си със страдащата от аутизъм 14 годишна дъщеря. Мария живее с майка си на Канарските острови, приблизително на 3000 км от Барселона, където живее Мигел Гаярдо. Понякога Мигел и Мария отиват заедно на почивка, за да прекарат седмица в южната част на острова. Това е историята на едно от тези пътувания и преди всичко, оригинален разказ, изпълнен с хумор, ирония и искреност за това как да живеем и разбираме хората с увреждания. През 2008 г. книгата е отличена с първа награда на Националния конкурс за комикс в Барселона.

Прожекцията ще се състои на 02.04.2018г. от 15:00 ч., в ЦСРИЛПАС,
гр. София, бул. “Ал. Стамболийски“ 168. 

Имаме възможността да видим филма благодарение на любезното съдействие на Институт Сервантес.

"Един различен ден" - София 2017


20 Юни 2017

На 24.06.2017 ще се проведе 3-то издание за град София на риболовното състезание за деца и младежи в неравностойно положение „Един различен ден“.    

За купите ще спорят деца и младежи от асоциация "Аутизъм", Фондация „Светът на Мария"  и от детска градина №59 "ЕЛХИЦА" -София. 

Можете да се включите като партньор, треньор или просто публика и да помогнете на повече деца в неравностойно положение да преживеят един различен ден.

Театрално представление на децата от ЦСРИЛПАС


22 Дек 2016

През месеците октомври, ноември и декември 2016г. в Центъра се проведоха репетиции на театралната постановка "Най-добрият приятел" на Б. Банов. Заниманията, в които децата бяха включени са: 

- Дейности стимулиращи зрителния контакт – загрявка 

- Дейности стимулиращи вниманието – етюди, импровизационни задачи

- Техники за стимулиране на вербалното и невербално имитиране

- Сензорно-моторни упражнения 

Техники за изследване на средата визуално, тактилно, чрез слушане и движение 

- Куклотерапия и приказкотерапия

Заповядайте да се насладите на труда и усилията на децата и да споделите с тях техните вълнения и преживявания! 

Концерт "Opera Collection"


05 Ное 2016

Скъпи приятели,

С голямо удоволствие бихме искали да Ви поканим на "Opera Collection" - Концерт за деца с проблеми от аутистичния спектър и техните семейства.

В програмата са включени произведения на М. Глинка, Ст. Прутсман, А. Пиацола в изпълнение на струнен квартет МузикАнтс.

Заповядайте на 15 ноември 2016г. /вторник/ от 18:00 ч., в Студио 1 на БНР.

Събитието е част от Концертен цикъл "QUARTETTISSIMO" и се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата на Република България.

"Един различен ден" - София 2016


03 Юни 2016

На 11.06.2016г. ще се проведе второто за София състезание по риболов за деца и младежи в неравностойно положение "Един различен ден". 

Ще участват деца и младежи от Асоциация "Аутизъм", Асоциация "И нас ни има" и Фондация „Светът на Мария".

Каним ви да се забавляваме заедно и да прекараме един различен ден! 

Представяне на книга по въпросите за аутизма

Представяне на книга по въпросите за аутизма


01 Апр 2016

И тази година Издателство „Изток – Запад“ ще зарадва българската читателска публика, и по-специално аутистичната общност, с току-що излязлата от печат книга „През моя собствен поглед“ на световно известната аутистка Темпъл Грандин – професор по животновъдство, изобретател, писател и лектор.
Преводачката Светлана Кимпан ще представи новата книга на Темпъл Гранадин, в която са засегнати проблемите на аутисти от всякаква възраст и са предложени изключително ценни съвети не само за децата, но и за аутистите от юношеска и зряла възраст. 

Очакваме ви на 4 април 2016 година от 17:30 часа в ЦСРИЛПАС

Представяне на книга по въпросите за аутизма

Представяне на книга по въпросите за аутизма


24 Мар 2015

На 31.03.2015г. от 17:30ч. в ЦСРИЛПАС

Издателство „Изток – Запад“ има удоволствието да предложи на българската публика ново-излязлата от печат книга „Поведенчески проблеми при аутизма“ на британския клиничен психолог Джон Клемънтс.

Най-учтиво ви каним да присъствате на представянето на книгата от преводачката Светлана Кимпан, където ще можете да разговаряте за нуждите си от литература на български език по темата и да зададете вашите въпроси към нея. 

 

Заключителна конференция по проекта

Заключителна конференция по проекта "Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар".


10 Яну 2015

На едно място ще се съберат всички обучители, ментори, IT мениджъри, родители - всички гледни точки на участниците в проекта,  за да оценят овладените умения и да дадат отговор на въпроса как се случва промяната към околния свят и семейството, защото има начин животът на младежите аутисти да бъде подобрен и те самите да допринесат за обществото.

Проектът “Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар” - SWITCH U, беше финансиран в рамките на програмата за подкрепа на неправителствените организации (НПО) в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г. Инициативата беше изпълнена от Европейския Софтуерен Институт ‐ Център Източна Европа (ЕСИ ЦИЕ) заедно с Асоциация Аутизъм, Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Фондация „Адапта” и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

"Сам, но не самотен" - Благотворителен маратон в Южния парк


17 Окт 2014

Благотворителното бягане в подкрепа на хората с аутизъм в България ще се проведе едновременно в четирите най-големи градове в страната – София, Варна, Пловдив и Бургас на 25 октомври (събота) 2014г.

Акцията под мотото "Сам, но не самотен" е организирана от Сдружение „5km run“, като основен спонсор е "Актавис", а целта е събиране на дарения в помощ на хората с аутизъм в България, които имат нужда от специална рехабилитация и интеграция.

Всички финансови средства ще бъдат разпределени за организациите в четирите града, грижещи се за хора с аутизъм: Асоциация "Аутизъм" в София, Сдружение “Усмивка“ в Бургас, „Карин дом“ във Варна и „Паралелен свят“ в Пловдив.

Проект “Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар”

Проект “Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар”


10 Апр 2014

Разработването на технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар е темата на проекта Society and Work Inclusion Technologies for Children and Youths with ASD (SwitchU). Разработката на концепцията SwitchU е на Европейския Софтуерен Институт - Център Източна Европа (ЕСИ ЦИЕ) в партньорство с „Асоциация Аутизъм”, Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Фондация „Адапта” и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”.
Проектът “Технологии за включване на деца и младежи с аутизъм в живота на общността и трудовия пазар” е с двугодишен срок на изпълнение и се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009 – 2014 г.

Настоящият проект предоставя по-добри възможности на хората с увреждания и респективно на децата и младежите с разстройства от аутистичния спектър да упражняват по-ефективно човешките и гражданските си права чрез използване на иновативна услуга за достъп до образование и трудова реализация.
По проекта юноши и младежи на възраст между 18 и 34 г. ще усвоят умения за следване на план за извършване на дейност, поемане на отговорност и ангажиране в определен времеви участък. С реални практически задачи ще се включат мениджъри, ИТ специалисти и преподаватели от 16 ИТ фирми и образователни институции, сред които SAP Labs Bulgaria, Infragistics Bulgaria, Software AG Development Centre Bulgaria, Кomfo, XS Software, Orak, Ladger, Nemetschek Bulgaria, Mellon Bulgaria, Ondo, Balkan Services, Sirma Group Holding и др.
В продължение на две години в рамките на проекта децата и  младежите с разстройства от аутистичния спектър ще преминат теоретично обучение за работа с основни компютърни приложения и практическо обучение в симулирана работна среда с цел адаптация към реална офис среда.

Представяне на книга по въпросите за аутизма

Представяне на книга по въпросите за аутизма


01 Яну 2014

Ако понякога сте се питали защо детето ви се държи странно, защо не се поддава на традиционните методи на възпитание, на които останалите деца реагират напълно адекватно; ако приятели и роднини са си позволявали да правят намеци за родителския ви стил; ако самите вие сте подлагали на съмнение уменията си като родители, то тази книга може да ви даде търсения отговор.

Независимо дали детето ви е с разстройство от аутистичния спектър или просто е дете, което постоянно ви изправя пред предизвикателства, този наръчник ще ви предложи изключително практични съвети. Ще ви покаже, че детето ви не се „глези“, а изпитва непреодолими трудности в процеса на израстването си в този така задъхващ се и претоварен от информация свят. Осъзнаването на факта, че става въпрос именно за трудности, ще ви направи по-толерантни и по-търпеливи в желанието си да му помогнете.

© 2018 ЦСРИПАС. Всички права запазени.